Rodelbaan - Waarbeek - Pretpark Vergelijker.nl

Rodelbaan

Waarbeek | 1 reactie

[mrp_rating_result rating_form_id="2" no_rating_results_text="Deze attractie is nog niet beoordeeld. Wees de eerste!" show_rich_snippets="true"]

Welkom in de oudste stalen achtbaan ter wereld

De Rodelbaan in Familiepretpark de Waarbeek is de trost van het park. Het was de eerste attractie die gebouwd is in het pretpark. Om deze kinderachtbaan heen zijn later de rest van de attracties gebouwd. De achtbaan is gebouwd in 1930. Dit maakt hem niet alleen de oudste achtbaan van Nederland. Maar ook nog eens één van de de oudste nog werkende stalen achtbaan ter wereld! Alleen houten achtbanen en een antieke stalen achtbaan in Spanje kunnen de Rodelbaan verslaan in leeftijd. De oudste achtbaan in Spanje heeft een ander soort rails waardoor sommigen zeggen dat de Rodelbaan de oudste stalen achtbaan ter wereld is. In ieder geval is het een klassieker en de trost van het park. De baan is gebouwd door het pretpark zelf. De onderdelen zijn geleverd door het Japanse bedrijf ACA.

De Rodelbaan heeft een hoogte van 4 meter. En de snelheid is zo laag dat deze niet noemenswaardig is. Tot 2012 kon men zelf staan tijdens de rit. Tegenwoordig zitten er beugels op die dat onmogelijk maken. De achtbaan telt in totaal 5 afdalingen. De Rodelbaan gaat nog onder een entreebrug door en om een gebouw heen. Verder is de rails van de baan gebouwd in een soort vijfhoek. Door de jaren heen heeft de achtbaan veel verschillende soorten kleuren gehad. Op dit moment is hij rood en is op elke wagon in grote gele letters “Rekreatiepark De Waarbeek Hengelo” te lezen. De rit duurt 1:30 min.

In de karretjes is plaats voor 4 personen. Al wordt bij regen wel eens een maximum gebruikt van 2 personen per kar vanwege het gevaar dat de karretjes anders te ver bij het remmen doorschuiven. Dit komt door het zogenaamde “skidbrake” remsysteem waarbij de remmen niet in de karretjes zelf zitten maar bij het eindstation. Als de trein dan niet voldoende afremt maar teveel vaart heeft kunnen er onveilige situaties ontstaan. Dit remsysteem komt in vrijwel geen enkele andere achtbaan meer voor. Bij zware regen kan de attractie wel eens gesloten zijn.

 

 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GYgBLtnZT1E?rel=0&showinfo=0&start=10" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Pretpark vergelijker - intensiteit attractie

Intensiteit: Matig

Pretpark vergelijker - type attractie

Soort attractie: Achtbaan

Pretpark vergelijker - minimale lengte

Minimale lengte: 100

Pretpark vergelijker - maximale lengte

Maximale lengte: 220

[mrp_rating_form rating_form_id="2"]

1 Reactie

  1. Pier

    Wat gaaf dat de oudste stalen achtbaan ter wereld in Nederland zit zeg. Wist ik niet!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *