Top 10 snelste achtbanen van Nederland

De allersnelste!
Snelste achtbanen ter wereldSnelste achtbanen van Europa

Snelste achtbanen van Nederland!!

In deze lijst: “top 10 snelste achtbanen van Nederland” maak je kennis met de allersnelste achtbanen van ons land. Benieuwd naar de beste achtbanen van ons land? In de lijst met beste achtbanen Nederland vind je de absolute toppers. Hier vind je de pretparken in Nederland met de meeste achtbanen. Houd je goed vast, hier is de rit van je leven!!! De 10 snelste achtbanen van Nederland:

10. Speed of Sound (75,6 km/u)

Walibi Holland is het pretpark in Nederland met de meeste achtbanen. 7 welteverstaan. De meeste zijn snelheidsduivels waarvan er wel 6 in deze lijst staan! We beginnen bij de Speed of Sound die met een snelheid van 75,6 km/u langs komt razen. Deze achtbaan is gebouwd door Vekoma en rijdt grote delen van de rit in zijn achteruit! Sterker nog: hij rijdt de hele achtbaan eerst in zijn vooruit en dan in zijn achteruit.

Inversies: 3 (waar je dus 2 keer doorheen gaat)
Maximale g-kracht: 5.2 g

Maximale snelheid

75.6

Km/u

Baanhoogte

35.5

Meter

Baanlengte

285

Meter

Ritduur

1.48

Minuten

9 en 8. Condor en Robin Hood (80 km/u)

De nummer 8 in de lijst met snelste achtbanen van Nederland wordt bezet gehouden door twee achtbanen. Beide achtbanen vinden we in Walibi Holland. Robin Hood is de houten achtbaan van Walibi Holland. Condor is een omgekeerde achtbaan.

9. Condor (80 km/u)

Condor, gebouwd in 1994 door Vekoma is de oudste achtbaan van Walibi Holland. De maximale snelheid ligt op 80 kilometer per uur. Toen hij gebouwd werd was het de eerste achtbaan op het Europese vasteland waar de stoeltjes onder de rails hingen. Het was zelfs de eerste achtbaan wereldwijd waarbij 2 stoeltjes naar elkaar zitten in plaats van 4. Inmiddels vinden we in veel andere parken ook omgekeerde achtbanen.

Inversies: 5
Maximale g-kracht: 4.5 g

Maximale snelheid

80

Km/u

Baanhoogte

32

Meter

Baanlengte

662

Meter

Ritduur

2.02

Minuten

8. Robin Hood (80 km/u)

De houten achtbaan van Walibi Holland komt uit het jaar 2000 en is ook gebouwd door Vekoma. Dit is vrij bijzonder want Vekoma heeft maar 3 houten achtbanen gebouwd. De maximale snelheid is dus gelijk aan die van de Condor, 80 kilometer per uur. Robin Hood is net iets hoger dan Troy in toverland (0.1 m). Toch is Troy de recordhouder van hoogste houten achtbaan in Nederland omdat deze een hogere val heeft.

Inversies: 0
Maximale g-kracht: 3.7 g

Maximale snelheid

80

Km/u

Baanhoogte

32

Meter

Baanlengte

1035

Meter

Ritduur

2.25

Minuten

7. Lost Gravity (87 km/u)

Weer in Walibi Holland vinden we de nummer 7: de Lost Gravity, die met een maximale snelheid van 87 kilometer per uur over de baan racet. De Lost Gravity is de nieuwste achtbaan van Walibi Holland. Hij is geopend in 2016 en gebouwd door MACK Rides. De achtbaan is een stalen achtbaan die opvalt door zijn zwart – gele baan. Het thema van de achtbaan is uniek. Het verhaal is dat er een meteoriet is ingeslagen op aarde die de zwaartekracht heeft opgeheven. Je ziet bomen verkeerd om groeien en auto’s door de lucht vliegen. Ook zul je g-krachten ervaren die je het idee geven dat je gewichtloos bent. De Lost Gravity is 7 kilometer per uur sneller dan zijn voorganger op de lijst van snelste achtbanen van Nederland.

Inversies: 2
Maximale g-kracht: 4.3 g

Maximale snelheid

87

Km/u

Baanhoogte

32

Meter

Baanlengte

680

Meter

Ritduur

1.22

Minuten

6, 5 en 4. Xpress: Platform 13, Troy en Baron 1898 (90 km/u)

Deze 3 achtbanen halen met 90 kilometer per uur allemaal de nummer 4 van de snelste achtbanen in Nederland. Wel een gedeelde 4e plek dus. We vinden hier de Xpress: Platform 13 in Walibi Holland, Troy in Attractiepark Toverland en de Baron 1898 in de Efteling.

6. Xpress: Platform 13 (90 km/u)

Voor we dan eindelijk bij andere parken gaan kijken blijven we nog even in Walibi Holland. Xpress: Platform 13 heette vroeger Superman: The ride. Het unieke aan deze achtbaan is dat je niet eerst een klim maakt naar boven. Nee, je wordt keihard afgeschoten. Dit is het moment dat de achtbaan zijn maximale snelheid van 90 kilometer per uur haalt. De Xpress: Platform 13 is gebouwd door Vekoma in 2000. Naast de nummer 4 op de lijst van snelste achtbanen ter wereld is deze achtbaan volgens ons de nummer op 1 op de lijst van beste achtbaan in Nederland!

Inversies: 3
Acceleratiesnelheid: 0 tot 90 in 2.9 seconden
Maximale g-kracht: 5 g

Maximale snelheid

90

Km/u

Baanhoogte

25.8

Meter

Baanlengte

996

Meter

Ritduur

1.40

Minuten

5. Troy (90 km/u)

In Toverland vinden we de snelste houten achtbaan van Nederland. Met een maximale snelheid van 90 kilometer per uur gaat Troy over de houten planken. Sinds de opening tot nu is Troy de snelste, hoogste, langste en grootste houten achtbaan van de Benelux. Hij is gebouwd door Great Coasters International en geopend in 2007. Grappig feitje: deze achtbaan heeft zoveel onderhoud nodig dat er 2 mensen full time aan kunnen werken. Best indrukwekkend dat een houten achtbaan het zo ver heeft geschopt op de lijst van snelste achtbanen van Nederland! Niet alleen vinden we Troy in deze lijst. Hij is ook aanwezig in de 10 langste achtbanen van Nederland en 10 beste achtbanen van Nederland!

Inversies: 0
Maximale g-kracht: 2.4 g

Maximale snelheid

90

Km/u

Baanhoogte

31.9

Meter

Baanlengte

1077

Meter

Ritduur

1.50

Minuten

4. Baron 1898 (90 km/u)

In het magische park de Efteling vinden we Baron 1898 of kortweg de Baron. Voor een park wat in totaal 6 achtbanen heeft is één nominatie is deze lijst eigenlijk een beetje teleurstellend.  Joris en de Draak en de Python halen met 75 kilometer per uur deze lijst namelijk net niet. Maar goed, dat neemt niet weg dat deze achtbaan wel echt hard gaat. En de thematiek is zoals je van de Efteling mag verwachten: uitstekend! Baron 1898 is een redelijk nieuwe achtbaan geopend in 2015 en gebouwd door Bolliger & Mabillard. Het type is stalen duikachtbaan. Dat wil zeggen dat hij een stukje bijna helemaal verticaal naar beneden duikt. De hoogte is 30 meter. Maar de val is nog enkele meter dieper omdat je in een tunnel doorschiet.

Inversies: 2
Maximale g-kracht: 3 g

Maximale snelheid

90

Km/u

Baanhoogte

30

Meter

Baanlengte

501

Meter

Ritduur

2.10

Minuten

3. Fenix (95 km/u)

Toverland heeft de eerste wingcoaster van Nederland. De achtbaan heet Fenix en ging open in de zomer van 2018. De topsnelheid is 95 kilometer per uur. De nummer 2 op deze lijst heeft dezelfde topsnelheid. De achtbaan is gebouwd door Bolliger & Mabillard. Toverland is met een heuse transformatie bezig naar een spectaculair attractie park!

Inversies: 3
Maximale g-kracht: Niet bekend

Maximale snelheid

95

Km/u

Baanhoogte

40

Meter

Baanlengte

813

Meter

Ritduur

2.30

Minuten

2. Gold Rush (95 km/u)

Slagharen heeft de nummer 2 op de lijst. Voor een park met slechts 2 achtbanen is dit best spectaculair. Niet alleen de snelheid is bijzonder aan de Gold Rush. Het is namelijk ook de enige Tripple Lance achtbaan in Nederland. Dit wil zeggen dat je 3 keer wordt gelanceerd. De maximale snelheid wordt dan ook bereikt bij de 3e lancering. De Gold Rush is in 2017 geopend en gebouwd door Gerstlauer. De Gold Rush staat niet alleen in de lijst van snelste achtbanen van Nederland op nummer 2, ook in de lijst Top 10 beste achtbanen van Nederland is hij de op één na beste. Daarnaast vinden we de baan ook nog eens in de 10 hoogste achtbanen van Nederland.

Inversies: 2
Maximale g-kracht: Niet bekend

Maximale snelheid

95

Km/u

Baanhoogte

33

Meter

Baanlengte

400

Meter

Ritduur

0.50

Minuten

1. Goliath (106 km/u)

De snelste achtbaan van Nederland is met vlag en wimpel nog steeds de Goliath in Walibi Holland. Al sinds de bouw door Intamin AG in 2002 is Goliath de snelste achtbaan van Nederland met maar liefst 106 km/u. Het verschil met de nummer 2 is groot, 11 kilometer per uur. De Goliath is, behalve de hoogte en de snelheid, een vrij standaard stalen achtbaan zonder inversies en toch de snelste achtbaan van Nederland! Grappig feitje; om er zeker van te zijn dat de kabelbaan elke dag gecontroleerd wordt is de knop om de attractie te starten helemaal op het hoogste punt gebouwd!

Inversies: 0 Maximale g-kracht: 3.8 g

Maximale snelheid

106

Km/u

Baanhoogte

46.8

Meter

Baanlengte

1214

Meter

Ritduur

1.32

Minuten

Near misses

Een hele reeks achtbanen heeft de lijst met snelste achtbanen van Nederland net niet gehaald. Van de volgende 3 achtbanen lag de topsnelheid net 0.6 kilometer per uur te laag. Een minimaal verschil met de Speed of Sound.

Op dit moment is de Python gesloten en wordt hij flink gerestaureerd. Wie weet wat dat met zijn maximale snelheid gaat doen? Nog wat verder naar onder in de lijst vinden we de Tornado. Met 73 kilometer per uur vonden we de top attractie van Hellendoorn toch een noemenswaardige near miss. Hierna zakken we af naar wel 4 achtbanen die allemaal dezelfde snelheid hebben.

En als afsluiter van deze lijst hebben we de Vogel Rok in de Efteling. De 65 kilometer per uur die deze baan haalt is nog best indrukwekkend voor een in-door achtbaan! Elke paar jaar worden er achtbanen bijgebouwd in Nederland. Meestal volgen we deze processen op de voet. Mochten we er toch eentje vergeten zijn in de lijst van snelste achtbanen van Nederland, of vind je het gewoon leuk om je ervaringen te delen over deze achtbanen? Laat een reactie achter.

2 Reacties

  1. Stefan en Benthe

    Mijn dochter van 10 en ik hebben in de snelste gezeten echt leuk!!

    Antwoord
  2. Rick

    Wat een leuke site! bedankt voor de info

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10. Speed of Sound

snelste achtbanen van Nederland - Speed of Sound - Pretpark vergelijker.nl

9. Condor

Snelste achtbanen van Nederland - Condor - Pretpark vergelijker.nl

8. Robin Hood

snelste achtbanen van Nederland - Robin Hood - Pretpark vergelijker.nl

7. Lost Gravity

snelste achtbanen van Nederland - Lost Gravity - Pretpark vergelijker.nl

6. Xpress: Platform 13

snelste achtbanen van Nederland - Xpress: Platform 13 - Pretpark vergelijker.nl

5. Troy

snelste achtbanen van Nederland - Robin Hood - Pretpark vergelijker.nl

4. Baron 1898

snelste achtbanen van Nederland - baron 1898 - Pretpark vergelijker.nl

3. Fenix

snelste achtbanen van Nederland - Fenix - Pretpark vergelijker.nl

2. Gold Rush

snelste achtbanen van Nederland - Gold Rush - Pretpark vergelijker.nl

1. Goliath

snelste achtbanen van Nederland - Goliath - Pretpark vergelijker.nl