De top 10 snelste achtbanen van Europa

Welkom bij de snelste lijst van Europa
Hoogste achtbanen ter wereldLangste achtbanen ter wereld

Top 10 snelste achtbanen van Europa

Achtbaan gek en nog op zoek naar een vakantie bestemming? Laat je inspireren door de lijst met snelste achtbanen van Europa! Hier vindt je namelijk de top 10 snelste achtbanen van Europa. Helaas voor de Nederlanders onder ons vinden we geen opties in deze lijst op Nederlandse grond. Gelukkig hoeven we niet ver te reizen om achtbanen uit deze lijst te bezoeken. 3 van de 10 snelste achtbanen van Europa vinden we namelijk bij onze oosterburen: Duitsland. Benieuwd naar de Nederlandse toppers? Kijk dan bij de snelste achtbanen van Nederland en de beste achtbanen van Nederland. Als bonus geven we niet alleen de maximale snelheid maar ook andere specs van de achtbanen die leuk zijn om te weten. Handen in de lucht want hier gaan we: De 10 snelste achtbanen van Europa!!

10. Big One (119 km/u)

De Big One is een stalen achtbaan in het Britse pretpark Black Pool Pleasure Beach. Toen hij geopend werd in 1994 was het zowel de snelste, hoogste en steilste achtbaan ter wereld. Deze titel verloor de Big One alweer snel toen in 1996 de Fujiyama werd geopend. De baan wordt naar het hoogste punt getrokken met een kabelbaan en begint dan aan de rit. De Big One is gebouwd door Arrow Dynamics. Het is op dit moment nog steeds de hoogste achtbaan van Engeland. Vanaf het hoogste punt van de baan het je een fantastisch uitzicht over de zee.

Inversies: 0
Maximale g-kracht: 3.5 g

Maximale snelheid

119

Km/u

Baanhoogte

65

Meter

Baanlengte

1675

Meter

Ritduur

2:30

Minuten

9 & 8. iSpeed & Expedition GeForce (120 km/u)

Deze 2 achtbanen gaan gelijk op en staan op dezelfde plek als het gaat om snelste achtbanen van Europa. De iSpeed is de enige noemer in deze lijst in Italy. de Expedition GeForce vinden we in het Duitse Haßloch, niet eens zo heel ver vanaf de Nederlandse grens. Het grootse verschil tussen deze achtbanen is dat de iSpeed gelanceerd wordt en de Expedition GeForce gewoon met een kabelbaan omhoog gaat.

iSpeed (120 km/u)

Als gelanceerde achtbaan duurt de rit van de iSpeed in ieder geval minder lang dan zijn even snelle vriend. Maar dit maakt hem zeker niet minder heftig. Misschien is hij zelfs wel intensiever. De lancering werkt hier aan mee en de vele scherpe bochten en snelle wentelingen zorgen voor een hevige beleving en een extreem hoge g-kracht. Zijn gemiddelde snelheid blijft hoog! Ook kent de iSpeed meerdere inversies! Hij is gebouwd in 2009 door Intamin.

Inversies: 2
Acceleratiesnelheid: 0 tot 120 in 2.2 seconden
Maximale g-kracht: 5.5 g

Maximale snelheid

120

Km/u

Baanhoogte

55

Meter

Baanlengte

1000

Meter

Ritduur

1

Minuten

Expedition GeForce (120 km/u)

Dit prachtige gele gevaarte is gebouwd door Intamin en is geopend in 2001. De baan heeft zijn indrukwekkende snelheid te danken aan de steile vrije val waar de Expedition GeForce mee begint na de lange kabelbaan naar boven. Vervolgens is de baan een stuk minder compact dan de iSpeed wat ervoor zorgt dat je op langen stukken een mooie snelheid behoudt. Wel liggen de g-krachten daarom iets lager en kent hij minder scherpe bochten of inversies. Goed voor een gedeelde 8e plek in de lijst 10 snelste achtbanen van Europa

Inversies: 0
Maximale g-kracht: 4.5 g

Maximale snelheid

120

Km/u

Baanhoogte

53

Meter

Baanlengte

1220

Meter

Ritduur

1:15

Minuten

7 & 6. Silver Star & The Oath of Kärnan (127 km/u)

De nummer 6 snelste achtbanen van Europa is weer een gedeelde plaats. Beide achtbanen vinden we in Duitsland. Globaal genomen is de Silver Star de langere ruime baan. Terwijl the Oath of Kärnan compact is en het moet hebben van zijn scherpe bochten en snelle wendingen.

 

Silver Star (127 km/u)

De Silver Star in Europa Park is een achtbaan die veel rechte stukken kent. G-krachten liggen daarom lager dan gebruiken. De baan is vooral leuk om de hoogte waar je met een kabelbaan naartoe getrokken wordt. Vanaf dan volgt er een enorme drop en bereikt de baan zijn maximale snelheid. Al snel volgen en meerdere heuvels in de track en gaat de baan er als een razende overheen. De Silver Star is gebouwd door Bolliger & Mabillard en geopend in 2002

Inversies: 0
Maximale g-kracht: 4 g

Maximale snelheid

127

Km/u

Baanhoogte

73

Meter

Baanlengte

1620

Meter

Ritduur

2:53

Minuten

The Oath of Kärnan (127 km/u)

The Oath of Kärnan is een unieke spectaculaire achtbaan in het Hansa Park. De snelheid liggen hoog en de rit is een ware beleving. Veel bochten, hoogte verschil en onverwachte wentelingen. Dit zorgen voor een hoge g-kracht. Het begin van de achtbaan begint in het donker wat nog eens een spectaculaire effect geeft aan de baan. De achtbaan wordt veelal gelooft om de spectaculaire baan en de thematiek. Hij ziet er fantastische uit.

Inversies: 1
Maximale g-kracht: 5 g

Maximale snelheid

127

Km/u

Baanhoogte

73

Meter

Baanlengte

1235

Meter

Ritduur

3:47

Minuten

5. Stealth (129 km/u)

Stealth is een gelanceerde achtbaan in het United Kingdom. Zijn indrukwekkende maximale snelheid van 129 kilometer per uur bereikt hij al snel tijdens de lancering. Goed voor een 5e plek op de lijst van 10 snelste achtbanen van Europa. De achtbaan is van korte duur. Je wordt afgeschoten. klimt naar boven en je gaat weer vrijwel verticaal naar beneden. Vervolgens rem je al snel weer af om terug te keren naar het station. De lanceringssnelheid is daarentegen wel extreem snel! De Stealth is in 2006 geopend en gebouwd door Intamin.

Inversies: 0
Acceleratiesnelheid: 0 tot 129 in 1.9 seconden
Maximale g-kracht: 4.5 g

Maximale snelheid

129

Km/u

Baanhoogte

63

Meter

Baanlengte

400

Meter

Ritduur

0:25

Minuten

4. Shambhala (134 km/u)

Shambhala is een stalen achtbaan in Salou. Vernoemt naar het mythische koninkrijk wat dezelfde naam draagt. De Shambhala gaat erg hard en hij weet deze snelheid goed te behouden. Na omhoog getrokken te worden door een kabelbaan begint de drop. Met een enorme snelheid raast hij naar beneden. De track gaat veelal op en neer in plaats van naar links en rechts. De Shambhala kruist een andere achtbaan in PortAventure Park namelijk de Dragon Khan. De Shambhala is gebouwd door Bolliger & Mabillard in 2012. Hij was de hoogste achtbaan in Europa totdat Hyperion hem deze titel afnam in 2018.

Inversies: 0
Maximale g-kracht: 3.8 g

Maximale snelheid

134

Km/u

Baanhoogte

76

Meter

Baanlengte

1564

Meter

Ritduur

3

Minuten

3. Furious Baco (135 km/u)

Net 1 kilometer per uur sneller dan zijn voorganger op nummer 4 van de snelste achtbanen van Europa staat de Furious Baco. Deze hydraulisch gelanceerde stalen achtbaan vinden we ook in PortAventura in Salou, Spanje. Het unieke aan deze baan is dat hij bijna niet de hoogte in gaat. Dit maakt dat hij met enorme snelheid door de bochten en kurkentrekker heen raast. Je blijft vlakbij de grond en voor je gevoel vlieg je er rakelings overheen. Deze achtbaan is echt spectaculair. Hij is gebouwd in 2007 door Intamin.

Inversies: 1
Acceleratiesnelheid: 0 tot 135 in 3 seconden
Maximale g-kracht: 4.7 g

Maximale snelheid

135

Km/u

Baanhoogte

14

Meter

Baanlengte

850

Meter

Ritduur

0:55

Minuten

2. Hyperion (142 km/u)

Om heel eerlijk te zijn in Hyperion nog niet af. Er wordt op dit moment druk aan gebouwd. Maar omdat hij wel bijna af is hebbben we besloten hem wel al in deze lijst op te nemen. Hyperion staat in het Poolse park Energylandia. Hyperion is gebouwd door Intamin in 2018, maar de Nederlandse attractie bouwer Vekoma was ook even in de running om de hypercoaster te mogen bouwen. Hij is de hoogste achtbaan van Europa en de op één na snelste! De gigantische baan kent niet alleen enorme hoogte en mega snelheden maar heeft zowaar een splash effect aan het eind van de baan! Na de kabelbaan begint de enorme drop die zelfs nog enkele meters onder de grond door gaat! De achtbaan kent air time en hoewel hij geen inversies heeft zijn er verschillende stukken dat de achtbaan op zijn zij het parcours doorschiet. Een prachtige stukje bouwkunsten van Intamin.

Inversies: 0
Maximale g-kracht: 4.5 g

Maximale snelheid

140

Km/u

Baanhoogte

94

Meter

Baanlengte

1450

Meter

Ritduur

1:50

Minuten

1. Red Force (180 km/u)

Nog maar net gebouwd in 2017 is de Red Force de achtbaan der achtbanen op Europees grondgebied. Qua snelheid dan. Dit is de aller snelste achtbaan van Europa. Met 180 kilometer per uur is dit een flink verschil met de nummer 2. De baan is een gelanceerde super achtbaan. Je wordt bij het station met mega hoge snelheid gelanceerd en klimt dan verticaal omhoog. Aangekomen bij de top maak je een horizontale bocht en stort je met een mega snelheid weer naar beneden. Op zich hebben we dit idee vaker gezien in deze top 10 lijst maar niet met zulke hoge snelheden als die de Red Force bereikt! Deze achtbaan is niet alleen de snelste achtbaan van Europa. Hij is zo snel dat hij op nummer 4 staat in de lijst van snelste achtbanen ter wereld.

Inversies: 0
Acceleratiesnelheid: 0 tot 180 in 5 seconden
Maximale g-kracht: 4.7 g

Maximale snelheid

180

Km/u

Baanhoogte

112

Meter

Baanlengte

880

Meter

Ritduur

0:24

Minuten

Near miss

Ring° Racer (160 km/u)

De Ring° Racer is een noemenswaardige baan omdat hij de op twee na snelste achtbaan zou zijn in Europa. Helaas is hij op dit moment niet operationeel. De Ring° Racer is gebouwd bij de Race track de Nürburgring in Duitsland. Het was de bedoeling dat hij daar geopend zou worden voor het publiek en een top snelheid zou halen van 216,9 kilometer per uur. Dat zou hem op dat moment (2009) de snelste achtbaan ter wereld hebben gemaakt. Maar helaas waren er problemen bij de pneumatische lancering en is de snelheid teruggebracht naar 160 kilometer per uur. De acceleratie snelheid was extreem snel. Namelijk van 0 tot 160 in 1.6 seconden. De Ring° Racer heeft in 2009 enkel gereden met een select gezelschap. Daarna werd hij zwaar beschadigd door een explosie tijdens een testrit. De opening voor publiek is toen uitgesteld naar 2013. Na een opening van maar 4 dagen sloot de baan voor het winterseizoen. In de aankomende winter werd de Nürburgring verkocht. Deze nieuwe eigenaar besloot de baan niet te openen vanwege de hoge operationele kosten van de achtbaan. Op zoek naar iets leuks voor in de achtertuin of gewoon een leuk cadeautje voor een vriend? De achtbaan staat sinds 2015 te koop. De Ring° Racer is gebouwd door S&S power, een bedrijf wat voornamelijk op gas gebouwde attractie bouwt…

Inversies: 0
Acceleratiesnelheid: 0 tot 160 in 1.6 seconden
Maximale g-kracht: Onbekend

Maximale snelheid

160

Km/u

Baanhoogte

37.5

Meter

Baanlengte

1212

Meter

Ritduur

3:00

Minuten

Jouw reactie op de top 10 snelste achtbanen van Europa

In welke van deze snelheidsmonster ben jij al geweest? Laat het weten in de reacties. We zijn heel benieuwd wat jij vind van de snelste achtbanen van Europa!

1 Reactie

  1. Cheffren

    Erg goede lijst, het probleem is dat Red force de snelste en hoogste is. Plaats geen ‘de’ voor een naam van een achtbaan. Tenzij het in de naam zelf is.
    Voor de rest goede lijst, sorry voor de late reactie.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10. Big One

Snelste achtbanen van Europa - Big One - Pretpark Vergelijker.nl

9. iSpeed

Snelste achtbanen van Europa - iSpeed - Pretpark Vergelijker.nl

8. Expedition GeForce

Snelste achtbanen van Europa - Expedition GeForce - Pretpark Vergelijker.nl

7. Silver Star

Snelste achtbanen van Europa - Silver Star - Pretpark Vergelijker.nl

6. The Oath of Kärnan

Snelste achtbanen van Europa - The Oath of Kärnan - Pretpark Vergelijker.nl

5. Stealth

Snelste achtbanen van Europa - Silver Star - Pretpark Vergelijker.nl

4. Shambhala

Snelste achtbanen van Europa - Shambhala - Pretpark Vergelijker.nl

3. Furious Baco

Snelste achtbanen van Europa - Furious Baco - Pretpark Vergelijker.nl

2. Hyperion

Snelste achtbanen van Europa - Hyperion - Pretpark Vergelijker.nl

1. Red Force

Snelste achtbanen van Europa - Red Force - Pretpark Vergelijker.nl