Beste achtbanen van Nederland!

In deze lijst “de beste achtbanen van Nederland” stellen we de 10 achtbanen op die voor ons de beste zijn. Dit is natuurlijk altijd subjectief want wat je ergens van vindt verschilt per persoon. Deze lijst gaat dus over de beleving van achtbanen. We hebben hierin snelheid, hoogte, G-krachten, aantal inversies, hoe snel bochten zich afwisselen en lengte van de rit meegenomen tijdens het bepalen van de beste achtbanen van Nederland.

Op zoek naar een volledig objectieve lijst? Misschien vind je “de snelste achtbanen van Nederland” ook leuk?

Hier zijn ze dan, de 10 beste achtbanen in Nederland:

10. Vogel Rok

De Vogel Rok in de Efteling had je misschien niet verwacht in deze lijst! Toch verdient deze zeker een plek in de top 10 om verschillende redenen. De Vogel Rok is de snelste in-door achtbaan van Nederland. Doordat je niet kan zien wat er aankomt totdat het heel dichtbij is, stijgt de spanning enorm! Het was de eerste niet Disney achtbaan met on-board muziek. En hij weet in een relatief kleine hal een g-kracht van 3.5 g te bereiken. De Vogel Rock is gebouwd door Vekoma en geopend in 1998.

Inversies: 0
Maximale g-kracht: 3.5 g

Maximale snelheid

65

Km/u

Baanhoogte

25

Meter

Baanlengte

643

Meter

Ritduur

1:41

Minuten

9. Baron 1898

Zoals je van de Efteling gewend bent is de vormgeving en het thema geweldig. In de Baron 1898 duik je in een oude Nederlandse goudmijn. Dat “duiken” gebeurt dus in een bijna verticale val (87°) recht in de tunnel van de mijnschaft. Niet alleen het thema maar ook de spectaculaire specificaties van Baron 1898 bezorgen hem een plekje in deze top 10. De Baron is een redelijk nieuwe achtbaan uit 2015. Hij is gebouwd door Bolliger & Mabillard.

Inversies: 2
Maximale g-kracht: 3 g

Maximale snelheid

90

Km/u

Baanhoogte

30

Meter

Baanlengte

501

Meter

Ritduur

2:10

Minuten

8. Lost Gravity

Eigenlijk is het jammer om de Lost Gravity in Walibi Holland “slechts” op de 8e plek te zetten van beste achtbanen in Nederland. Hij is namelijk zeker niet verkeerd. De top snelheid ligt hoog en als uniek effect zorgen de g-krachten in de Lost Gravity ervoor dat je jezelf op sommige stukken gewichtloos voelt! De Lost Gravity is zeker één van de betere achtbanen van Nederland. Er zijn alleen zoveel nog betere! De Lost Gravity opende zijn deuren in 2016. Hij is gebouwd door MACK Rides.

Inversies: 2
Maximale g-kracht: 4.3 g

Maximale snelheid

87

Km/u

Baanhoogte

32

Meter

Baanlengte

680

Meter

Ritduur

1:22

Minuten

7. Gold Rush

Een mooie stap van attractiepark Slagharen om een achtbaan als deze te bouwen. Uniek in zijn soort verdient hij zeker een plaats in de lijst van 10 beste achtbanen van Nederland. Het park staat niet echt bekend om zijn spectaculaire achtbanen. Met slecht 2 achtbanen in totaal maakt slagharen weinig indruk op de echte trill seaker. Toch heeft de Gold Rush alles in zich voor een spectaculaire rit! Dit heeft hij vooral te danken aan het Tripple Lance effect in de baan. Je wordt 3 keer afgeschoten. Tijdens de laatste lancering bereik je een snelheid van 95 kilometer per uur! Met zo een hoge topsnelheid is het ook de nummer twee in de lijst van 10 snelste achtbanen in Nederland! De Gold Rush is in 2017 geopend en gebouwd door Gerstlauer. En alsof dat alles nog niet genoeg is. Scoort hij ook nog eens goed als het gaat om hoogste achtbanen van Nederland!

Inversies: 2
Maximale g-kracht: Niet bekend

Maximale snelheid

90

Km/u

Baanhoogte

31.9

Meter

Baanlengte

1077

Meter

Ritduur

1:50

Minuten

6. Speed of Sound

Deze achtbaan in Walibi Holland is misschien wel de meest heftigste in Nederland. Als echte trill seaker kan ik heel wat hebben. Maar zoveel loopings, kurkentrekkers en scherpe bochten zo snel achter elkaar terwijl je achteruit gaat wordt zelfs mij na 3 keer teveel. Je begint de achtbaan vooruit. Daarna ga je achteruit het parcours weer helemaal door. De Speed of Sound verdient een plekje in deze lijst om zijn intensiteit. De g-krachten zijn dan ook de hoogste van Nederland: 5.2 g. Hij is gebouwd door Vekoma en geopend in het jaar 2000.

Inversies: 3 (waar je dus 2 keer doorheen gaat)
Maximale g-kracht: 5.2 g

Maximale snelheid

75.6

Km/u

Baanhoogte

35.5

Meter

Baanlengte

285

Meter

Ritduur

1:48

Minuten

5. Fenix

In Toverland vinden we sinds 2018 de Fenix.  Het leukste aan de Fenix is dat het een wing coaster is. De enige in Nederland op dit moment! De karretjes van de achtbaan bevinden zich namelijk buiten de rails. Een fantastisch effect. De achtbaan is gebouwd door Bolliger & Mabillard.

Inversies: 3
Maximale g-kracht: Niet bekend

Maximale snelheid

90

Km/u

Baanhoogte

40

Meter

Baanlengte

813

Meter

Ritduur

1:20

Minuten

4. Goliath

Uiteraard heeft de Goliath in Walibi Holland een plekje op deze lijst verdient. Met 106 kilometer per uur is hij de snelste achtbaan van de Benelux en met een hoogte van 46.8 meter de hoogste in Nederland. Waarom niet op nummer één dan hoor ik je denken? Naast deze indrukwekkende getallen heeft de baan eigenlijk niks speciaals. Geen inversies, gewoon hard gaan! De Goliath is gebouwd door Intamin AG en geopend in 2002. Hij is zowel de langste achtbanen van Nederland als de hoogste achtbaan van Nederland!

Inversies: 0
Maximale g-kracht: 3.8 g

Maximale snelheid

106

Km/u

Baanhoogte

46.8

Meter

Baanlengte

1214

Meter

Ritduur

1:32

Minuten

3. Condor

De Condor in Walibi Holland verdient zeker een plek in de top 3 in de lijst met beste achtbanen van Nederland. Hoe ze zoveel inversies en snel op elkaar volgende bochten in een achtbaan hebben weten te proppen is me nog altijd een raadsel! Met een “langzame” 80 kilometer per uur weet hij toch een torenhoge G-kracht te bereiken. Als klap op de vuurpijl zit je niet veilig op de rails. Nee, je hangt eronder in deze omgekeerde achtbaan. Respect voor de bouwers: Vekoma. Hij is geopend in 1994.

Inversies: 5
Maximale g-kracht: 4.5 g

Maximale snelheid

80

Km/u

Baanhoogte

32

Meter

Baanlengte

662

Meter

Ritduur

2:02

Minuten

2. Troy

Als snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux mogen we Troy niet vergeten. Een houten achtbaan heeft toch altijd net die extra beleving. De kolossale constructies zien er fantastisch uit. En als je erin zit hoor je de rails onder je door schieten. Met 90 kilometer per uur is Troy ontzettend indrukwekkend als houten achtbaan! Troy is gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer, Great Coasters International en geopend in 2007. Ook als het gaat om internationale prijzen doet Troy het goed. Met recht de op één na beste achtbaan van Nederland!

Inversies: 0
Maximale g-kracht: 2.4 g

Maximale snelheid

95

Km/u

Baanhoogte

33

Meter

Baanlengte

400

Meter

Ritduur

0:50

Minuten

1. Xpress: Platform 13

De Xpress: Platform 13 in Walibi Holland is de snelste lanceer achtbaan van Nederland. Dit is één van de redenen waarom hij de eerste plek verdient in de lijst van beste achtbanen in Nederland! Het is namelijk altijd leuker om afgeschoten te worden dan te moeten wachten tot je naar boven getakeld bent. Zeker als het afschieten in een tunnel gebeurt!  De lange baan maakt het ook tot een bijzonder attractie. De bochten volgen elkaar snel op in de Xpress: Platform 13. Ook de hoge g-krachten maken de baan speciaal! Wederom een knap staaltje staal werk van Vekoma. De baan is in 2000 geopend voor publiek.

Inversies: 3
Maximale g-kracht: 5 g

Maximale snelheid

90

Km/u

Baanhoogte

25:8

Meter

Baanlengte

996

Meter

Ritduur

1:40

Minuten

Near Misses

Hier volgen nog 5 achtbanen die de top 10 beste achtbanen van Nederland net niet hebben gehaald. Maar het zou jammer zijn als ze helemaal geen aandacht krijgen. Wat dachten jullie bijvoorbeeld van de Python in de Efteling? Met best wat indrukwekkende specs is deze oeroude achtbaan een begrip geworden voor iedereen die ook maar iets van achtbanen af weet. Of Falcon in Duinrell? Deze baan heeft een indrukwekkende topsnelheid omdat hij recht de lucht in wordt getakeld en bijna verticaal weer naar beneden gaat. Ooit wel eens in de Vliegende Hollander geweest in de Efteling? Deze water coaster en dark ride heeft een fantastisch thema gekregen! En als slot mogen we de Boosterbike en Dwervelwind ook echt niet vergeten. Deze twee bevinden zich allebei in Toverland. De Boosterbike heeft als uniek effect dat je op je buik ligt. De Dwervelwind draait rond terwijl je met 70 kilometer per uur naar beneden stuikt. Zeer goede nominaties maar helaas voor deze banen hebben ze de lijst met beste achtbanen van Nederland net niet gehaald.

 

Wat zijn jouw suggesties voor een top 10 met de beste achtbanen van Nederland? Of hebben we er eentje vergeten die echt op deze lijst zou moeten?! Laat het ons weten in de reacties.

14 Reacties

 1. Deze lijst is stom

  Sorry hoor maar fenix op 5 en baron 1898 op 9 hoe dan zeker dat fenix en baron 1898 in de top 3 horen en waar is de python en de vliegende Hollander ik heb er echt geen woorden voor

  Antwoord
 2. Yaston

  Ik vind het gek dat bij gold rush en bij fenix 90km/u terwijl dat die 95km/u gaan. En bij troy staat 95km/u maar die gaat 90km/u

  Antwoord
 3. Bassa

  Okeyy,
  Rare lijst maar iedereen eigen mening.
  Maar de troy gaat trager als de Felix de troy gaat 85!!!

  Antwoord
 4. Nelis

  Deze lijst klopt niet vogelrijk hoort er niet in te staan !!!!! En de achtbanen van de efteling verdienen een hogere plek

  Antwoord
 5. seblolol

  Een echte kut list is dit!

  Antwoord
 6. seblolol

  Fenix moet in de top 3 staan.en condor achter!Baron 1898 op 9!?HOE KOM JE ER BIJ!! Echt een kut list!

  Antwoord
  • Je moeder

   Hier klopt echt niks van, baron 1898 en Fenix moeten gewoon in de top 3,goliath is sinds 2018 niet meer de snelste toen fury opende in bobbejaanland met een snelheid van 106,6 km/h en vogel rok en El condor horen niet eens in deze lijst.

 7. coasters

  uit je duim gezogen is deze lijst. He kan een achtbaan als El Condor op 3 staan. Wereldwijd wordt de baan gezien als een martelwerktuig en jij zet hem op 3?

  Antwoord
  • Je moeder

   El condor is nu wel een stuk beter met de nieuwe treinen, maar ik vind dat El condor al op plek 10 te hoog staat, zelfs met de nieuwe treinen.

 8. dit lijstje is KUT

  dit lijstje is echt kompleet kut zelf als mening condor xpress en speed of sound beter dan joris en de draak. je kijkt alleen naar stats echt stom dat dit lijstje als eerste opkomt als je zoekt op top 10 achtbanen van nederland. hoeveel weten jullie nou echt van achtbanen GP

  Antwoord
  • Marijn

   Volgens mij zijn de baanlengtes van Troy en de Goldrush omgewisseld. Verder vind ik het lijstje een beetje slecht, want de Condor is niet echt goed en de speed of sound is niet heel speciaal. De Baron 1898 had hogen moeten zijn samen met de Fenix en waar zijn Joris en de Draak en de Bob? Sorry maar ik keur deze lijst af.

 9. Bram

  Het is complete bullshit, er staan 4 exact dezelfde banen zoals Xpress: Platform 13 in de wereld,
  de banen van de Efteling moeten boven alle andere staan, dat zijn de volgende: Joris en de Draak op 1
  en Baron 1898 op 2, er wordt hier meer gekeken naar specificaties, en geen plezier, thematisatie en achterliggende verhaallijnen, er word hier ook niet gekeken naar eventuele voorshows, verzoek om dit zo snel mogelijk aan te passen, en ik hoop dat jullie eerst eens informatie op doen, ook word er gezegd dat afgeschoten worden leuker is dan een lift-hill, echter heeft een lift-hill ook een functie als spanningsopbouw.

  MVG,

  Bram.

  Antwoord
  • Huib Roelse

   Hoi Bram! Hartelijke dank voor je review, dat vinden wij leuk. Natuurlijk is een lijst die begint als “beste” altijd subjectief. In dit jaar hebben weer een paar kleine aanpassingen gemaakt in deze lijst over de beste achtbanen van Nederland. Zoals je kunt zien hebben we Troy, inderdaad om zijn beleving gecombineerd met zijn geweldige specificaties een stuk naar boven gehaald. We hopen dat de nieuwe lijst jullie bevalt maar wat de beste achtbaan is in Nederland blijft natuurlijk altijd persoonlijk!

   Hartelijke groet,

   Huib

  • Sjaak van Horne

   Bram je verteld weer helemaal onzin. Xpress Platform 13 is maar 996 meter lang en de 2 Disney versies zijn +/- 1038 meter lang

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10. Vogel Rok

Beste achtbanen van Nederland - Vogel Rok - Pretpark vergelijker.nl

9. Baron 1898

Beste achtbanen van Nederland - baron 1898 - Pretpark vergelijker.nl

8. Lost Gravity

beste achtbanen van Nederland - Lost Gravity - Pretpark vergelijker.nl

7. Troy

Beste achtbanen van Nederland - Troy - Pretpark vergelijker.nl

6. Speed of Sound

Beste achtbanen van Nederland - Speed of Sound - Pretpark vergelijker.nl

5. Fenix

Beste achtbanen van Nederland - Fenix - Pretpark vergelijker.nl

4. Goliath

Beste achtbanen van Nederland - Goliath - Pretpark vergelijker.nl

3. Condor

Beste achtbanen van Nederland - Condor - Pretpark vergelijker.nl

2. Gold Rush

Beste achtbanen van Nederland - Gold Rush - Pretpark vergelijker.nl

1. Xpress: Platform 13

Beste achtbanen van Nederland - Xpress: Platform 13 - Pretpark vergelijker.nl