Xpress Platform 13 - Walibi Holland - Pretpark Vergelijker.nl

Xpress: Platform 13

Walibi Holland | 5 reacties

[mrp_rating_result rating_form_id="2" no_rating_results_text="Deze attractie is nog niet beoordeeld. Wees de eerste!" show_rich_snippets="true"]

Binnen 2.8 seconden naar 90 km/h

Xpress: Platform 13 is een echte snelheidsduivel. Met spanning zit je te wachten op wat komen gaat en dan… uit het niets word je gelanceerd. Binnen 3 seconden bereik je een snelheid van 90 km/h. Vervolgens ga je razend door de baan en beleef je een ware adrenaline boast! Beleef de scherpe bochten die volgen, de looping en de kurkentrekker.

Xpress: Platform 13 is een stalen achtbaan in Walibi Holland. Veel mensen kennen deze achtbaan nog onder de naam Superman the Ride. Zo heette de achtbaan van 2000 tot 2004. Toen Palamon Capital Partners Walibi Holland in 2004 overnam moest er een nieuw naam worden bedacht. De achtbaan wordt gelanceerd vanuit een donkere tunnel met lichteffecten. Na lancering schiet de trein 1 minuut en 40 seconden over de 996 meter langen rails. Je ervaart een G kracht van wel 5G! Tijdens de rit worden actie foto’s gemaakt die je na de rit kunt aanschaffen. De achtbaan is met zijn 26 meter hoogte niet één van de hoogste maar door de heftige lancering misschien wel één van de indrukwekkendste. In totaal kent de baan 3 inversies.

Per trein kunnen er 24 personen in. Er opereren 2 treinen op de Xpress: Platform 13 wat de baan in staat stelt om 1065 bezoekers te verwerken. Wanneer je in de wachtrij staat heb je het idee dat je gewoon in de rij voor de metro staat!

Vanaf 2008 tot 2011 kende de achtbaan veel problemen en is daarom regelmatig gesloten geweest. Na een flinke opknapbeurt en verfbeurt in 2011 lijken de problemen voorbij en opereert de Xpress: Platform 13 zoals hij dat hoort te doen. Tijdens de opknapbeurt zijn de 92 statoren vervangen. Tijdens de verfbeurt het complete kleurenpakket veranderd van rood naar zwart.

De achtbaan staat op een gedeelde nummer 4 van de lijst van snelste achtbanen van Nederland. En belangrijker nog. Wij vinden deze achtbaan de absolute top van Nederland! Hij staat daarom op nummer één in de lijst van beste achtbanen van Nederland. Ook qua baanlengte scoort hij goed! Hij staat namelijk op de 4e plek van langste achtbanen van Nederland. De Xpress: Platform 13 is één van de achtbanen van Walibi Holland.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3sOQLF233ko?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Pretpark vergelijker - intensiteit attractie

Intensiteit: Intensief

Pretpark vergelijker - type attractie

Soort attractie: Achtbaan

Pretpark vergelijker - minimale lengte

Minimale lengte: 120

Pretpark vergelijker - maximale lengte

Maximale lengte: 220

[mrp_rating_form rating_form_id="2"]

5 Reacties

 1. theumas

  ik was er met school dit en de goliath zijn de beste atracties ooit

  Antwoord
 2. boris

  echt een supergave wachtrij!

  Antwoord
 3. B.R.

  Gave unit hoooi

  Antwoord
 4. Stéphanie

  De top van Walibi Holland! Dit is echt de allerleukste attractie!! 😀 😀

  Antwoord
 5. E. Peenhoven

  Deze gaat echt extreem hard. Zeker zeker zeker bezoeken!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Xpress: Platform 13, snelste single lanceer achtbaan in Nederland

In vergelijking met andere landen kent Nederland weinig lanceer achtbanen. Toch is de Xpress: Platform 13 er eentje van formaat. De snelste single lance achtbaan in Nederland. En zelf op nummer 6 in de lijst van snelste achtbanen in Nederland. Zoals we vaak zien bij lanceer achtbanen wordt er geen grote hoogte bereikt. Dit is namelijk niet nodig om vaart te maken want de vaart komt uit de lancering. Erg leuk gemaakt aan deze baan is dat hij heel compact is. Je wordt dus echt door elkaar geschut. De snelheid, compactheid en vele loopings maken dat we hem zelf op nummer 1 hebben gezet van de lijst leukste achtbaan in Nederland.

Xpress: Platform 13 3 - Walibi Holland - Pretpark Vergelijker.nl
Xpress: Platform 13 - Walibi Holland - Pretpark Vergelijker.nl

Oude kleuren Xpress: Platform 13

Op de foto hierboven zie je de nieuwe kleuren van de Xpress: Platform 13 in Walibi Holland. Toen de achtbaan nog Superman: The Ride heette in de periode van 2000 tot en met 2004 waren de kleuren, net zoals de kleuren van Supermand, blauw en rood. Je ziet deze oude kleuren links. Tegenwoordig ziet de achtbaan er wat stoorder uit. Op de foto’s kun je goed de compactheid van de baan zien. Loopings en kurkentrekkers zitten op elkaar gepropt en bochten volgen zichzelf snel op. Dit maakt de baan extra leuk!