Attractie ongelukken in Nederland

Het is misschien een beetje luguber om een lijst te maken met de meeste ergste attractie ongelukken in Nederland. Maar je wilt natuurlijk wel gewaarschuwd zijn voor waar je eigenlijk in gaat! En voor diegene die echt op zoek zijn naar een trill: de spanning stijgt enorm als je weet dat de attractie waar je in zit een paar jaar geleden helemaal uit elkaar is geklapt! Gelukkig zijn de attractie ongelukken of pretpark ongelukken in Nederland nooit fataal geweest en lopen ze dus relatief goed af.
Pretparken proberen ongelukken zoveel mogelijk onder het tapijt te vegen. Maar hier is hij dan, de lijst met de meest erge attractie ongelukken in Nederland in chronologische volgorde.

Backstroke in Toverland

Op 8 mei 2005 vloog er een bootje van de boomstamattractie in Toverland uit de baan. Alle 6 passagiers (een gezin) zijn naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw en haar man raakten erger gewond aan hun nek rug en schouder en moesten in het ziekenhuis blijven. Uit later onderzoek bleek dat dit kon gebeuren omdat het waterpijl te laag was van de Backstroke. Hierdoor verloor de boomstam te weinig vaart en kon hij in de volgende bocht uit de baan vliegen.

Attractie ongelukken - Backstroke - Pretpark Vergelijker.nl
Attractie ongelukken - Mad Mill - Pretpark Vergelijker.nl

Mad Mill in Duinrell

Op 14 april 2007 is er een deel van deze attractie ingestort. Gelukkig waren er geen gewonden omdat het op dat moment vrij rustig was in het park. Na het attractie ongeluk is de frisbee attractie in Duinrell is gerepareerd en weer operationeel. Dit was een vrij heftig pretpark ongeluk.

Python in de Efteling

30 juli 2007 liep de Python vast op het hoogste punt van de baan. Tijdens het evacueren van het treintje begon de achtbaan plotseling weer te rijden terwijl bij een passagier de veiligheidsbeugel nog open stond! Wonder boven wonder raakte deze bezoeker niet gewond omdat hij alert genoeg was om de veiligheidsbeugels dicht te trekken. Een medewerker die bezig was met de evacuatie kon zichzelf ook net op tijd in veiligheid brengen. Hij sprong net op tijd van het treintje op het platform maar werd hierbij nog wel geraakt door de trein die al was begonnen met rijden. Hij hield er een lichte hersenschudding aan over en wat blauwe plekken en schrammen. Als er één ongeluk is op deze lijst van attractie ongelukken wat wel eens goed fout had kunnen aflopen was het deze wel. Zoals je kunt zien is dit niet het enige attractie ongeluk in de Efteling. Met 5 plekken in deze lijst is hij de koploper wat betreft attractie ongelukken.

Attractie ongelukken - Octopus - Pretpark Vergelijker.nl

Octopus in Slagharen

Op 17 mei 2009 raakte een Duitse vrouw en haar 7-jarige neefje gewond tijdens het instappen van de attractie. De armen van de Octopus (tegenwoordig El Torito) waren al begonnen met draaien. De vrouw en haar neefje werden geraakt en een aantal meter over de grond meegesleept. De vrouw liep verwondingen op aan haar been en de jongen liep een hoofdwond op die gehecht moest worden. Geen ritje wat je mee wilt maken! Gelukkig voor Slagharen is dit wel hun enige attractie ongeluk.

Goliath in Walibi Holland

Op 31 oktober 2009 valt er vanaf 3 meter hoogte een stalen buis op een 16 jarige bezoekster. De oorzaak hiervan zou achterstallig onderhoud zijn geweest. De Goliath is niet gesloten geweest na het incident. Wel heeft Walibi Holland de attractie goed nagekeken. Het meisje heeft er een hersenschudding aan over gehouden. Hoeveel pech kan je hebben! Het duurde ook nog eens 3 kwartier voordat de ambulance ter plaatse was! Wat een bizar pretpark ongeluk.

Attractie ongelukken - Goliath - Pretpark Vergelijker.nl
Attractie ongelukken - Bobsleebaan - Pretpark Vergelijker.nl

Bobsleebaan de Bob in de Efteling

Op 30 oktober 2010 botsen er twee sleeën op elkaar in de Bob. Het ongeluk gebeurde omdat er een slee uit de baan moest worden gehaald. Zijn opvolger botste met lage snelheid hier tegen aan. Niks ernstigs dus, wel een attractie ongeluk. Dit pretpark ongeluk had wel eens heel anders af kunnen lopen als de snelheid hoger was geweest.

Speed of Sound in Walibi Holland

Weer in Walibi Holland liep dit keer de Speed of Sound vast vanwege een technische storing op 21 oktober 2011. Hierop moesten 28 mensen geëvacueerd worden Een dag later ontstond er weer een storing en moesten er weer 28 mensen geëvacueerd worden. Gelukkig raakte niemand gewond. In 2011 is de Speed of Sound heropent. Hiervoor was hij 4 jaar gesloten. Misschien dat de storingen daar nog mee te maken hadden?

Gondoletta in de Efteling

Op 29 mei 2012 lieten 4 jongens één van de bootjes omslaan van de Gondoletta. Dit lijkt in eerste instantie een redelijk onschuldig ongelukje totdat bleek dat 3 van de 4 jongens veilig aan wal waren gekomen en de 4e nergens te bekennen was. Een medewerkster sprong gelijk in het water en binnen de kortste keren was er ook een speedboot bij. Na enkele minuten werd de jongen gevonden onder de boot waar hij vast was komen te zitten. De jongen werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en heeft gelukkig geen blijvende schade ondervonden. De andere 3 jongens tussen de 16 en 18 jaar werden door de politie verhoord. De Efteling reageerde snel door direct het veiligheidsprotocol in te zetten. Wel lieten ze naderhand weten dat een Gondoletta bootje alleen kan omslaan als de inzittenden echt heel erg hun best doen.

El Rio Grande in Walibi Holland

Helaas loopt dit ongeluk wat mindergoed af. Op 23 juli 2013 raakte een 10-jarig meisje zwaargewond tijdens het uitstappen bij de wildwaterbaan El Rio Grande. Wat er precies gebeurd is dat is niet duidelijk. Volgens Walibi Holland was het een combinatie van “verschillende factoren”. In het ziekenhuis bleek dat haar voet moest worden afgezet. Enkele weken eerder liep een jongen op dezelfde plaats lichte verwondingen op. Walibi Holland heeft maatregelen getroffen om incidenten te voorkomen en sindsdien zijn er ook geen incidenten meer geweest op deze plek. Wie had gedacht dat in- en uit stappen zo spannend kon zijn. Weer een pretpark ongeluk in Walibi

Attractie ongelukken - Waterspin - Pretpark Vergelijker.nl

Waterspin in Duinrell

Op 20 april 2014 breekt er een enorm tandwiel af van deze topspin terwijl hij draait. De Waterspin kwam met een klap tot stilstand en stond vervolgens helemaal scheef! Gelukkig werd er niemand gewond en konden de inzittenden uit de attractie gehaald worden. Toch niet helemaal wat je wilt wanneer je keihard door elkaar wordt geschud in een topspin!

Gondoletta in de Efteling

Terug naar de Gondoletta in de Efteling. Op 25 augustus 2015 zijn er drie mensen gewond geraakt omdat er een boom op één van de boten viel. Toch best spannend dus, een rondvaart attractie.

Attractie ongelukken - Bobsleebaan 2 Pretpark Vergelijker.nl

Bobsleebaan de Bob in de Efteling

Het tweede attractie ongeluk van de Bob gebeurde hier op 5 augustus 2017 toen er een technisch mankement optrad bij de remmen van één van de sleeën. Deze schoot vervolgens door. Gelukkig vielen er geen gewonden. Nadat de attractie 6 dagen gesloten was voor onderzoek bleek het probleem veroorzaakt te worden door de regen. De Efteling heeft ervoor gekozen om de Bob helemaal te sluiten als het regent. Een goede maatregel om pretpark ongelukken in de Efteling te voorkomen.

Fata Morgana in de Efteling

Op 18 februari 2018 breekt een vrouw haar been in de Fata Morgana in de Efteling. Het ongeval is daarmee gelijk één van de ergste attractie ongelukken van deze lijst maar niet echt de schuld van de attractie. Hoe vervelend het ook is voor de betrokkene stond het ongeval los van de attractie. De vrouw is namelijk uit haar scootmobiel gevallen tijdens het instappen. Vervolgens is ze per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Attractie ongelukken - Fata Morgana - Pretpark Vergelijker.nl
Attractie ongeluk - Baron 1898 - Pretpark Vergelijker.nl

Baron 1898 in de Efteling

Niet alleen de Python is een ster in vastlopen op het hoogste punt. Op 2e paasdag, net na de opening van het 2018 seizoen, loopt ook de Baron 1898 vast op het hoogste punt. Evacuatie medewerkers deden er in totaal een uur over om de bezoekers uit de attractie te helpen. De storing duurde in totaal 2 uur. Hierna werkte de achtbaan weer naar behoren. Een echt pretpark ongeluk is het gelukkig niet maar we moeten zeggen dat de achtbanen wel erg vaak vastlopen in de Efteling.

Bouwongevallen

Gelukkig zijn er nooit fatale attractie ongelukken gebeurd in de recente geschiedenis van de pretparken van Nederland! Helaas moeten we melden dat tijdens de bouw van attracties dingen niet altijd even goed zijn afgelopen. Tijdens de bouw van de Vliegende Hollander in de Efteling in 2005 gebeurde er een tragisch ongeval. Een externe medewerker viel van 4 meter hoog naar beneden. Ook tijdens het plaatsen van een speeltoestel in de Efteling gebeurde er in 2016 iets afschuwelijks. Een externe medewerker belande onder de vorken van een heftruck en overleefde het ongeluk niet.

Veiligheid van parken

Wat zeggen deze ongelukken over de veiligheid van de parken? Dat is een goede vraag. De parken waar de meeste ongelukken gebeuren zijn de Efteling, Walibi en Toverland. Dit zijn ook de pretpark met de meest extreme attracties. Mogelijk ligt hier een verband tussen. De grootste kans dat jouw iets overkomt is in ieder geval in de Efteling. Met 6 ongelukken voeren ze deze lijst aan. Of zou de Efteling ondertussen zo veel ervaring hebben met attractie ongelukken dat ze het in de toekomst weten te voorkomen? Eén ding weet ik wel, en dat is dat de Efteling altijd uitstekend handelt na een attractie ongeluk. Iets wat we van Walibi Holland niet kunnen zeggen..

Heb jij het idee dat we ongevallen vergeten. Of heb je zelf wel eens een nare situatie meegemaakt in een attractie? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

1 Reactie

  1. Harm

    Nice one, vooral de Efteling weer hè..
    Wat doen ze daar toch (niet)?

    “De Efteling: De plek waar je altijd blijft hangen”

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *