Attractie Ongelukken

Snelste achtbanen ter wereld

Attractie ongelukken in Nederland

Het is misschien een beetje luguber om een lijst te maken met de meeste ergste attractie ongelukken in Nederland. Maar je wilt natuurlijk wel gewaarschuwd zijn voor waar je eigenlijk in gaat! En voor diegene die echt op zoek zijn naar een trill: de spanning stijgt enorm als je weet dat de attractie waar je in zit een paar jaar geleden helemaal uit elkaar is geklapt! Gelukkig zijn de attractie ongelukken of pretpark ongelukken in Nederland nooit fataal geweest en lopen ze dus relatief goed af.
Pretparken proberen ongelukken zoveel mogelijk onder het tapijt te vegen. Maar hier is hij dan, de lijst met de meest erge attractie ongelukken in Nederland van 2005 tot 2018.

Kart Walibi Holland

Op Bevrijdingsdag 2018 is een meisje van 13 zwaargewond geraakt in de karts van Walibi Holland. Vroeg in de middag gebeurde het ongeval. Meteen ontstond er paniek omdat omstanders naar het meisje toe renden en familieleden begonnen te schreeuwen. Volgens omstanders was er veel bloed te zien. Onmiddellijk is er een trauma helikopter en ambulance opgeroepen. De gewonde is uiteindelijk met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Wat er precies is gebeurt en hoe het met het meisje gaat is nog niet helemaal duidelijk. Volgens omstanders kwamen er haren van het slachtoffer in de motor van de kart waardoor een deel van haar hoofdhuid van haar schedel is afgerukt. Waarschijnlijk is tijdens de rit het haar elastiekje losgeschoten. Een vreselijk ongeluk.. De attractie blijft gesloten tot nader onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. 2 jaar geleden gebeurde in deze attractie al een soortgelijk ongeluk.

Piraña in de Efteling

Een jonge vrouw raakte op 29 april 2018 gewond nadat ze uit uit een bootje is gevallen van de wildwaterbaan attractie in de Efteling, de Piraña. De vrouw van 22 jaar was buiten bewustzijn en is daarom voor de zekerheid meegenomen naar het ziekenhuis. Ze werd weer wakker in de ambulance. In het ziekenhuis bleek dat ze door de klap vanaf haar middel naar onder verlamd is geraakt. Op dit moment is nog niet bekend hoe lang de revalidatie zal duren. Gelukkig geeft de vrouw zelf aan dat het gevoel in haar benen weer langzaam terugkomt. De Efteling beweerde dat de vrouw gevallen is omdat ze is gaan staan. Zelf zegt ze dat daar niets van waar is: “Een geschrokken vriendin die zich over mij bekommerde, ging staan om me te helpen.” Ze baalt enorm van alle hatelijke reacties op social media. De Efteling blijft bij hun eerste verklaring maar hebben wel 4 gratis toegangskaartjes aangeboden aan de vrouw.

Baron 1898 in de Efteling

Niet alleen de Python is een ster in vastlopen op het hoogste punt. Op 2e paasdag, net na de opening van het 2018 seizoen, loopt ook de Baron 1898 vast op het hoogste punt. Evacuatie medewerkers deden er in totaal een uur over om de bezoekers uit de attractie te helpen. De storing duurde in totaal 2 uur. Hierna werkte de achtbaan weer naar behoren. Een echt pretpark ongeluk is het gelukkig niet maar we moeten zeggen dat de achtbanen wel erg vaak vastlopen in de Efteling.

Fata Morgana in de Efteling

Op 18 februari 2018 breekt een vrouw haar been in de Fata Morgana in de Efteling. Het ongeval is daarmee gelijk één van de ergste attractie ongelukken van deze lijst maar niet echt de schuld van de attractie. Hoe vervelend het ook is voor de betrokkene stond het ongeval los van de attractie. De vrouw is namelijk uit haar scootmobiel gevallen tijdens het instappen. Vervolgens is ze per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Bobsleebaan de Bob in de Efteling

Het tweede attractie ongeluk van de Bob gebeurde hier op 5 augustus 2017 toen er een technisch mankement optrad bij de remmen van één van de sleeën. Deze schoot vervolgens door. Gelukkig vielen er geen gewonden. Nadat de attractie 6 dagen gesloten was voor onderzoek bleek het probleem veroorzaakt te worden door de regen. De Efteling heeft ervoor gekozen om de Bob helemaal te sluiten als het regent. Een goede maatregel om pretpark ongelukken in de Efteling te voorkomen.

Karts in Walibi

Zoals je al hebt kunnen lezen is er heel recent een vreselijk ongeluk gebeurt met een meisje van 13 in de karts van Walibi Holland. Dit was niet de eerste keer. In april 2016 maakte een medewerkster tijdens haar eerste werkdag een rondje in een duo kart. De andere collega reed. Ook haar haar werd in de motor getrokken en ze verloor een deel van haar hoofdhuid. In het ziekenhuis is toen huid van haar been op haar schedel geplaatst. De afgelopen 2 jaar heeft ze 6 operaties gehad om de plek zo natuurlijk mogelijk te laten lijken. Nog steeds heeft ze een grote kale plek op haar hoofd. Niemand had tegen haar gezegd dat het haar in een netje moest tijden de kartrit.

Gondoletta in de Efteling

Ook de Gondoletta levert voor de tweede keer problemen op in de Efteling. Op 25 augustus 2015 zijn er drie mensen gewond geraakt omdat er een boom op één van de boten viel. Toch best spannend dus, een rondvaart attractie.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/kNs76l1kayU?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Waterspin in Duinrell

Op 20 april 2014 breekt er een enorm tandwiel af van deze topspin terwijl hij draait. De Waterspin kwam met een klap tot stilstand en stond vervolgens helemaal scheef! Gelukkig werd er niemand gewond en konden de inzittenden uit de attractie gehaald worden. Toch niet helemaal wat je wilt wanneer je keihard door elkaar wordt geschud in een topspin!

El Rio Grande in Walibi Holland

Helaas loopt dit ongeluk wat mindergoed af. Op 23 juli 2013 raakte een 10-jarig meisje zwaargewond tijdens het uitstappen bij de wildwaterbaan El Rio Grande. Wat er precies gebeurd is dat is niet duidelijk. Volgens Walibi Holland was het een combinatie van “verschillende factoren”. In het ziekenhuis bleek dat haar voet moest worden afgezet. Enkele weken eerder liep een jongen op dezelfde plaats lichte verwondingen op. Walibi Holland heeft maatregelen getroffen om incidenten te voorkomen en sindsdien zijn er ook geen incidenten meer geweest op deze plek. Wie had gedacht dat in- en uit stappen zo spannend kon zijn. Weer een pretpark ongeluk in Walibi

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/NUjijeynwrQ?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KsUuXENx94U?rel=0&showinfo=0&start=27" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Gondoletta in de Efteling

Op 29 mei 2012 lieten 4 jongens één van de bootjes omslaan van de Gondoletta. Dit lijkt in eerste instantie een redelijk onschuldig ongelukje totdat bleek dat 3 van de 4 jongens veilig aan wal waren gekomen en de 4e nergens te bekennen was. Een medewerkster sprong gelijk in het water en binnen de kortste keren was er ook een speedboot bij. Na enkele minuten werd de jongen gevonden onder de boot waar hij vast was komen te zitten. De jongen werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en heeft gelukkig geen blijvende schade ondervonden. De andere 3 jongens tussen de 16 en 18 jaar werden door de politie verhoord. De Efteling reageerde snel door direct het veiligheidsprotocol in te zetten. Wel lieten ze naderhand weten dat een Gondoletta bootje alleen kan omslaan als de inzittenden echt heel erg hun best doen.

Speed of Sound in Walibi Holland

In Walibi Holland liep de Speed of Sound vast vanwege een technische storing op 21 oktober 2011. Hierop moesten 28 mensen geëvacueerd worden Een dag later ontstond er weer een storing en moesten er weer 28 mensen geëvacueerd worden. Gelukkig raakte niemand gewond. In 2011 is de Speed of Sound heropent. Hiervoor was hij 4 jaar gesloten. Misschien dat de storingen daar nog mee te maken hadden?

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/V7-y9vRlj9M?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Bobsleebaan de Bob in de Efteling

Op 30 oktober 2010 botsen er twee sleeën op elkaar in de Bob. Het ongeluk gebeurde omdat er een slee uit de baan moest worden gehaald. Zijn opvolger botste met lage snelheid hier tegen aan. Niks ernstigs dus, wel een attractie ongeluk. Dit pretpark ongeluk had wel eens heel anders af kunnen lopen als de snelheid hoger was geweest.

Goliath in Walibi Holland

Op 31 oktober 2009 valt er vanaf 3 meter hoogte een stalen buis op een 16 jarige bezoekster. De oorzaak hiervan zou achterstallig onderhoud zijn geweest. De Goliath is niet gesloten geweest na het incident. Wel heeft Walibi Holland de attractie goed nagekeken. Het meisje heeft er een hersenschudding aan over gehouden. Hoeveel pech kan je hebben! Het duurde ook nog eens 3 kwartier voordat de ambulance ter plaatse was! Wat een bizar pretpark ongeluk.

Octopus in Slagharen

Op 17 mei 2009 raakte een Duitse vrouw en haar 7-jarige neefje gewond tijdens het instappen van de attractie. De armen van de Octopus (tegenwoordig El Torito) waren al begonnen met draaien. De vrouw en haar neefje werden geraakt en een aantal meter over de grond meegesleept. De vrouw liep verwondingen op aan haar been en de jongen liep een hoofdwond op die gehecht moest worden. Geen ritje wat je mee wilt maken! Gelukkig voor Slagharen is dit wel hun enige attractie ongeluk.

Python in de Efteling

30 juli 2007 liep de Python vast op het hoogste punt van de baan. Tijdens het evacueren van het treintje begon de achtbaan plotseling weer te rijden terwijl bij een passagier de veiligheidsbeugel nog open stond! Wonder boven wonder raakte deze bezoeker niet gewond omdat hij alert genoeg was om de veiligheidsbeugels dicht te trekken. Een medewerker die bezig was met de evacuatie kon zichzelf ook net op tijd in veiligheid brengen. Hij sprong net op tijd van het treintje op het platform maar werd hierbij nog wel geraakt door de trein die al was begonnen met rijden. Hij hield er een lichte hersenschudding aan over en wat blauwe plekken en schrammen. Als er één ongeluk is op deze lijst van attractie ongelukken wat wel eens goed fout had kunnen aflopen was het deze wel. Zoals je kunt zien is dit niet het enige attractie ongeluk in de Efteling. Met 7 plekken in deze lijst is hij de koploper wat betreft attractie ongelukken.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/gd3TIMmWTcQ?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Mad Mill in Duinrell

Op 14 april 2007 is er een deel van deze attractie ingestort. Gelukkig waren er geen gewonden omdat het op dat moment vrij rustig was in het park. Na het attractie ongeluk is de frisbee attractie in Duinrell is gerepareerd en weer operationeel. Dit was een vrij heftig pretpark ongeluk.

Backstroke in Toverland

Op 8 mei 2005 vloog er een bootje van de boomstamattractie in Toverland uit de baan. Alle 6 passagiers (een gezin) zijn naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw en haar man raakten erger gewond aan hun nek rug en schouder en moesten in het ziekenhuis blijven. Uit later onderzoek bleek dat dit kon gebeuren omdat het waterpijl te laag was van de Backstroke. Hierdoor verloor de boomstam te weinig vaart en kon hij in de volgende bocht uit de baan vliegen.

Bouwongevallen

Gelukkig zijn er nooit fatale attractie ongelukken gebeurd in de recente geschiedenis van de pretparken van Nederland! Helaas moeten we melden dat tijdens de bouw van attracties dingen niet altijd even goed zijn afgelopen. Tijdens de bouw van de Vliegende Hollander in de Efteling in 2005 gebeurde er een tragisch ongeval. Een externe medewerker viel van 4 meter hoog naar beneden. Ook tijdens het plaatsen van een speeltoestel in de Efteling gebeurde er in 2016 iets afschuwelijks. Een externe medewerker belande onder de vorken van een heftruck en overleefde het ongeluk niet.

Veiligheid van parken

Wat zeggen deze ongelukken over de veiligheid van de parken? Dat is een goede vraag. De parken waar de meeste ongelukken gebeuren zijn de Efteling, Walibi en Toverland. Dit zijn ook de pretpark met de meest extreme attracties. Mogelijk ligt hier een verband tussen. De grootste kans dat jouw iets overkomt is in ieder geval in de Efteling. Met 7 ongelukken voeren ze deze lijst aan. Of zou de Efteling ondertussen zo veel ervaring hebben met attractie ongelukken dat ze het in de toekomst weten te voorkomen? Eén ding weet ik wel, en dat is dat de Efteling altijd uitstekend handelt na een attractie ongeluk. Iets wat we van Walibi Holland niet kunnen zeggen..

Heb jij het idee dat we ongevallen vergeten. Of heb je zelf wel eens een nare situatie meegemaakt in een attractie? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

16 Reacties

 1. kwal

  oef

  Antwoord
 2. Tina van Essen

  Een vrouw van 43 heeft op 14 mei 2022 een ongeluk gehad in de boomstamattractie in Mondo Verde. Tijdens de overgang naar water is zij door een natuurlijke kracht naarvoren gesleept. Je wordt niet vast gezet en er zit ook geen stang bij je middel die je op je plek kan houden. Ze was ter plekken verlamd, nekwervel uit de kom en 2 nekwervels gebroken. Mevrouw moest een Heloframe vest gedragen voor 3 maanden. Dat was geen succes. Mevrouw heeft een zware operatie gehad.

  Antwoord
 3. sverre

  zielig

  Antwoord
 4. anoniem

  ik ben uit het treintje gevallen en toen heb ik mijn been gebrokken. echt een pleuris park NIET HEEN GAAN!!!

  Antwoord
 5. Rosalina

  haha

  Antwoord
 6. K.C.

  Sorry, maar ik kom via een omweg op deze site terecht, maar wat maken jullie van een mug een olifant. Wat een aannames zeg… “Dit pretpark ongeluk had wel eens heel anders af kunnen lopen als de snelheid hoger was geweest.” Maar het ging dus niet harder, dus liep het niet anders af. Blijf gewoon bij de feiten en maak het niet erger dan dat het is. Hiermee wil ik niet bagatelliseren, een ongeluk blijft een ongeluk en echt niet fijn om mee te maken.

  Antwoord
 7. Joris

  het zijn wel heel veel ongelukken. je zou toch denken dat de Efteling wel iets beter uit zou kijken

  Antwoord
 8. Van der Wielen Christel

  3weken geleden ging ik met mijn dochter s avonds naar de Efteling.Bij de eerste attractie, de Vliegende Hollander, ging het al mis.Omdat het niet druk was en er niemand stond aan te schuiven namen we de kortere weg door over de touwen te stappen.Ik bleef hangen met mijn voet en ben gevallen.voet gebroken, zit al 3weken met gips thuis.

  Antwoord
 9. Kaassss

  Walibi the best!

  Antwoord
 10. Storing

  Ik was bij de efteling en zat in defecte het karretje hij zat helemaal schuin maar dat hoorde niet. Na ons was die gesloten en stond er defect. Maar niemand laat dit op social media zien.

  Antwoord
 11. caspar

  Efteling is ook ver uit het meest bezochte park in nederland dus ook logisch omdat er gewoon meer mensen zijn

  Antwoord
 12. Anoniem

  Pleuris park die efteling joh

  Antwoord
 13. anoniem

  de Efteling kan er niet altijd aan doen hoor en soms is het niet eens de fout van de medewerkers of attractie dus ze doen daar alles prima en ze zijn heel behulpzaam en vriendelijk

  Antwoord
 14. Alexander

  Afeglopen zaterdag is er een vrij ernstig ongeluk gebeurt in de Bobslee in de Efteling waarbij kind zelfs enkele tanden en zijn vaste beugel verloor. Ook andere mensen raakten licht gewond. Het was net begonnen te regenen en voertuig kon niet tijdig remmen en hierdoor knallenden twee bobs op elkaar.

  Antwoord
 15. Harm

  Nice one, vooral de Efteling weer hè..
  Wat doen ze daar toch (niet)?

  “De Efteling: De plek waar je altijd blijft hangen”

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *