Bobsleebaan

Algemeen | 2 reacties

[mrp_rating_result rating_form_id="2" no_rating_results_text="Deze attractie is nog niet beoordeeld. Wees de eerste!" show_rich_snippets="true"]

Wees voorbereid op ijzingwekkende afdalingen

Met 60 km/u naar beneden? Slinger door bochten en voel hoe de wind langs je gezicht glijdt in de Efteling! In de bobsleebaan bibber je zelfs zonder sneeuw. De Bob is een 524 m lange bobbaan en geschikt voor alle waaghalzen. In principe mag iedereen in deze attractie, maar kinderen onder de 1,20 m moeten begeleid worden door een volwassene en voor zwangere vrouwen is deze attractie niet geschikt. Voor mensen die alleen in deze attractie durven is er een speciale ‘single rider wachtrij’. De bobbaan is geopend als de weersomstandigheden het toelaten.

De Bob, Bobbaan, Bobsleebaan of Swiss Bob is een bobslee-attractie in Anderrijk. Het is een achtbaantype waarbij de bezoekers het gevoel krijgen in een bobslee te zitten. Dit effect wordt bereikt door de transportmiddelen los door een goot te laten rijden in plaats van over de gebruikelijke rails. In de Efteling razen de bobs, met ieder een opstelling van twee personen naast elkaar in rijen van drie, door een stalen goot met coating.

De bobsleebaan kwam uit de catalogus van het Zwitserse Intamin AG. Het station werd ontworpen door Ton van de Ven, die het geheel zijn Zwitsers/Oostenrijkse setting gaf. Daarmee is de attractie gethematiseerd naar de locatie van de oorspronkelijke bobsleesport. De naam Bob verwijst hier natuurlijk naar. Het woord is afgeleid van het Engelse werkwoord to bob, wat op en neer bewegen betekent. De deelnemers in een bobslee bewegen zich naar voren en achteren op rechte stukken om sneller te gaan. In de bobsleebaan is dat vanzelfsprekend niet nodig. De Bob opende in 1985 en sloot daarmee aan op een serie thrillrides die de Efteling in het begin van de jaren tachtig in het park bouwde om de wat oudere jeugd naar het park te lokken. De attractie is gelegen aan de laan van de Vonderplas naar het Pirañaplein, naast het Spookslot en achter PandaDroom.

De Bobsleebaan is één van de 6 achtbanen van de Efteling.

Let op: Deze attractie is gesloten als het regent. Op 5 augustus 2017 is er namelijk een ongeluk gebeurd nadat één van de sleeën doorschoot door een technisch mankement wat veroorzaakt werd door de regen. Er waren geen gewonden. De Efteling heeft ervoor gekozen om de attractie om veiligheidsredenen helemaal te sluiten wanneer het regent. Voor meer info over dit ongeluk kun je onze pagina” attractie ongelukken” bezoeken.

Op zoek naar een spannend ritje? Dan ben je hier aan het juiste adres. De Bob staat namelijk al 2 keer in onze lijst met attractie ongelukken.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/O5DXVnz54QY?rel=0&showinfo=0&start=184" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pretpark vergelijker - intensiteit attractie

Intensiteit: Matig

Pretpark vergelijker - type attractie

Soort attractie: Achtbaan

Pretpark vergelijker - minimale lengte

Minimale lengte: 80

Pretpark vergelijker - maximale lengte

Maximale lengte: 220

[mrp_rating_form rating_form_id="2"]

2 Reacties

 1. Han Messie

  KAATSHEUVELS BERGHUIS

  Het kleine gebouw van ruwe stenen,
  stevig als een vierkant gehouwen rots,
  staat ingetogen, maar bewust en trots,
  mag zijn kracht met teer bloemendak verenen.

  Harde knuisten, opeengeklemde benen;
  de bobslee noodt na hortend gehots
  rustig te toeven bij de gaven Gods,
  die zich in spijshuis “De Steenbok” lenen.

  Door de Alpeneetzaal vol donkerbruin hout
  springt toonkunst van het vrolijke bergland,
  ruist adem uit het hoge dennenwoud.

  Hier schenkt de Efteling zwervend verstand:
  zwijgend denken reist door reine zang herbouwd
  tot het op wijze honingwei belandt.

  Antwoord
 2. Lucas Bosman

  Ik ga volgende week weer heen, 🙂 super te gek gaaf en de bobsleebaan blijf niceeeee

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *