[mrp_rating_result rating_form_id="2" no_rating_results_text="Deze attractie is nog niet beoordeeld. Wees de eerste!" show_rich_snippets="true"]

Geniet van een panoramisch uitzicht

Kom op adem terwijl de Thaise tempel ronddraait op 45 meter hoogte. Geniet van een fenomenaal uitzicht over de Efteling en al het aangrenzend groen. Durf jij over de rand te kijken in deze overdekte attractie?

De Pagode is een uitkijktoren in Reizenrijk. De attractie is van het type “Flying Island”, waarbij een platform op een enorme hefboom omhoog wordt bewogen. De attractie werd onder de naam PagodA geopend op hemelvaartsdag 1987. De Pagode werd gebouwd onder de werktitel Flying Temple door IGB Bouw uit Breda en kostte 8 miljoen gulden.

Door een hydraulisch aangedreven arm met een tegengewicht dat tot 10 meter in de grond zakt, worden de bezoekers (max. 60) in een Thaise tempel (van 16 meter doorsnede) naar 45 meter hoogte gebracht. Voorheen konden 100 personen per rit mee, sinds het grote onderhoud in 2010 is dat niet meer mogelijk omdat er zwaardere motoren aan boord zijn. Doordat de Pagode tempel continu zachtjes ronddraait, krijg je niet alleen uitzicht over het park: in de verte zijn met helder weer ook steden als Breda, ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Waalwijk te zien. Ook de waterstralen van de attractie Aquanura zijn vanuit de Pagode te zien.

De Pagode is het hoogste punt van het park. De nieuwe ingang van het park, het majestueuze Huis van de Vijf Zintuigen met haar 45 meter hoog, is op hetzelfde niveau als de bezoekers van de pagode sinds 1996. Voor de vormgeving zorgde toenmalig creatief directeur Ton van de Ven. Hij ontwierp ook het Spookslot, de Halve Maen, Piraña, Droomvlucht en Fata Morgana. Hij bedacht de Thaise vormgeving van de attractie. Direct naast de Pagode werd het kleine horecapuntje, dat er al jaren stond, omgebouwd tot de Toko Pagode. Het is nu een kraampje met oosterse etenswaar en een terras, dat recent nog werd vernieuwd en uitgebreid aan de Siervijver waarin de Gondoletta zich bevindt.

  • De Pagode zou aanvankelijk Pagoda heten, maar dat bleek in het Thais ‘graf’ te betekenen in plaats van tempel.
  • Het bovenste gedeelte van de Pagode werd voor de troonswisseling van koningin Beatrix op 30 april 2013 tijdelijk vervangen door een 4,5 meter hoge, gouden kroon van 3300 kg. De attractie bleef operationeel. De kroon werd daarna wit gespoten en op de Pardoes Promenade geplaatst.
  • Oorspronkelijk zou de Pagode aan de andere kant van de Siervijver gebouwd worden. Dit werd veranderd, omdat hij dan vanaf de openbare weg te zien zou zijn en weggebruikers hierdoor afgeleid zouden kunnen worden.
  • Op 21 oktober 2007 sprong de 35-jarige basejumper Johan Vervoort van de attractie af met zijn parachute. De Efteling wilde hem vervolgen voor het vernielen van een boom, waar hij tegenaan vloog tijdens de sprong.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_Wz0aORIVaM?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pretpark vergelijker - intensiteit attractie

Intensiteit: Rustig

Pretpark vergelijker - type attractie

Soort attractie: Tour

Pretpark vergelijker - minimale lengte

Minimale lengte: 80

Pretpark vergelijker - maximale lengte

Maximale lengte: 220

[mrp_rating_form rating_form_id="2"]

1 Reactie

  1. Evert H00gst3

    Pagode – klassiek- geweldig – atlijd even doen

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *